Bloemen

Duurzame bloemen vind je in allerlei soorten en maten en voor alle jaartijden bij Wereldwinkel Zevenbergen! Vrolijk je tuin op met prachtige handgemaakte klaprozen uit Litouwen. De rozen worden één voor één gevormd en geschilderd. Hier worden geen mallen voor gebruikt, waardoor alle bloemen uniek zijn. Na het vormen worden zij met de hand beschilderd en afgebakken. De producent werkt met een aantal ervaren keramiekbakkers, die elk figuurtje of bloem aanleren aan anderen. Hierbij werken zij ook met kansarme groepen zoals alleenstaande moeders en gehandicapten. Vooral gehandicapten hebben in Litouwen weinig mogelijkheden en al helemaal geen uitzicht op een normaal loon. Met steun en subsidie voor aangepaste werkplaatsen is onze producent in staat om hen wel een kans te geven. 

 

Land: Indonesië, Bali
Importeur:   Wilma's Fairtrade Centrum      wilmasfairtradecentrum.nl
                           Sjaal met verhaal                           sjaalmetverhaal.nl
                           Olino                                                      olinopaperworks.com

Boeddha’s

Het Indonesische eiland Bali heeft een dominante Hindoeïstische cultuur. Traditioneel worden hier handgesneden houten beelden met veel vakmanschap gemaakt. Producent Warsa maakt verschillende beelden van gecertificeerd Suar hout, afkomstig van het nabij gelegen Oost-Java. Eén van deze beelden is de yogi die ook wel de verlegen man wordt genoemd (orang malu). Wanneer je het beeld met zijn gezicht naar de deur richt, blijven de kwade invloeden buiten. Het is aan te raden om de beelden niet in rechtstreeks zonlicht te plaatsen omdat er in dat geval scheurtjes in het hout kunnen ontstaan. Het af toe behandelen van het hout met teakolie voedt het hout en zorgt voor mooie houtnerven.

Boeddha’s van de kunstzinnige pottenbakker Hari Bol onderscheiden zich stuk voor stuk in het secuur met de hand vervaardigd zijn. Zelf wilde Hari graag jonge doofstomme mensen in dit vak opleiden. De producten die in de werkplaats worden vervaardigd, zijn gebaseerd op Hindoeïstische en Boeddhistische cultuuruitingen. Voor een Boeddha worden meerdere mallen gebruikt. Hoofd, armen, romp, lotus, elk onderdeel heeft een eigen mal. Daarna worden de losse onderdelen met de hand samengesteld tot een Boeddha. Wanneer de klei droog is, wordt het beeld gebakken in de oven en krijgt het verschillende lagen verf.

 

Land: Nepal, Indonesië, Bali
Importeur: Madat Fair Treasures         www.madat.nl

Dromenvangers

Dromenvangers bestaan al heel lang, het gebruik kent zijn oorsprong bij natuurvolken zoals Indianen, Papoea’s en Aboriginals. Het geloof is dat de hemel vol zit met dromen, dat kunnen goede dromen zijn maar ook kwade. Door jouw keuze voor de soort dromenvanger wordt bepaald welke zoete dromen jij krijgt en behoedt je voor de kwade dromen.
De ambachtslieden die deze dromenvangers maken zijn voor 95% vrouw en er wordt enkel met lokale producten en leveranciers gewerkt. Op deze manier steunt de lokale bevolking elkaar. Hoe wordt het gemaakt? Eerst wordt er een ring gemaakt van hout, deze wordt daarna omwikkeld met dik garen. Dit wordt gedaan tot de ring niet meer zichtbaar is. Daarna wordt het web gemaakt. Met katoenen draad worden er lussen gemaakt. Als de ring helemaal gevuld is, werken ze verder naar binnen toe. Als laatste wordt de dromenvanger nog versierd met veertjes, schelpjes en of steentjes. De materialen die gebruikt worden, komen van lokale leveranciers. De producent maakt zijn producten met alle liefde. Bij het familiebedrijf zijn een aantal werknemers in dienst. Door samen te werken met een andere producent kunnen zij groeien en nog meer mensen werkgelegenheid bieden.

Land: Bali
Importeur: Madat Fair Treasures         www.madat.nl
                        Sarana                                         sarana.nl

Geluksbrengers

Vaak ook een mooi klein cadeau zijn de vrolijk gekleurde Fair Trade gelukspoppetjes. De poppetjes zijn op Fair Trade wijze gemaakt in Guatemala. De makers ontvangen een eerlijk loon voor hun mooie werk. In het tevens mooi gekleurde zakje zitten zes gelukspoppetjes. Zo heeft de ontvanger altijd geluk bij zich. De gelukspoppetjes kun je bij je dragen of ergens aan hangen. En je kunt er iedereen blij mee maken. Daarnaast zijn er de Fair Trade bruidspoppetjes ‘Lucky wedding couple’ (hanger) gemaakt in Brazilië. Geef deze cadeau aan het kersverse bruidspaar om hen geluk te brengen.
Vaak wensen we elkaar een goede reis en we hopen allemaal op mooi weer en interessante ontmoetingen. Een beetje geluk voor onderweg kan iedereen gebruiken. Stuur elkaar dus een kaartje, of geef een reisboeddha (die met de rijstkorrel). Een olifantje brengt geluk evenals de vele andere gelukspoppetjes. Deze artikelen en nog veel meer geluksbrengers zijn te vinden in Wereldwinkel Zevenbergen.

Land: Nepal, Brazilië, Guatemala, Mexico, Indonesië, Bali
Importeurs: Wilma's Fairtrade Centrum           wilmasfairtradecentrum.nl
                           Madat Fair Treasures                        madat.nl
                           Sjaal met verhaal                                sjaalmetverhaal.nl

Geluksstenen

Siddharth Imports is een eenmansbedrijf van Raja Tanna dat bestaat sinds 2010 en ambachtelijke producten van drie producenten uit India importeert. Sommigen kennen Siddharth Imports van de kleden en vazen en anderen van de ketting waarin de mooiste stenen in verwerkt zijn. Raja wilt een omgeving vormen waarin iedereen gelijke kansen krijgt en de mogelijkheden om zo een beter leven voor zichzelf en hun families te geven. Raja levert aan de Wereldwinkel Zevenbergen de zogenaamde "geluksstenen of knuffelstenen" die al een tijdje in de Wereldwinkel verkrijgbaar zijn.
Knuffelsteen is een (half)edelsteen dat vaak wordt gebruikt om een gladde, platte steen te beschrijven die mensen kunnen vasthouden en strelen om zich comfortabel en rustig te voelen. Mensen gebruiken knuffelstenen als een hulpmiddel om stress te verminderen, angst te verminderen of gewoon om te ontspannen. Het vasthouden en wrijven over de gladde textuur van de steen kan een kalmerend en geruststellend gevoel geven. Geluksstenen hebben allemaal een andere vorm en behoren tot de zogeheten trommelstenen. Ze heten trommelstenen omdat ze in ruwe vorm ooit in een grote trommel zijn gedaan. Na 24 uur ronddraaien hebben ze de vorm gekregen die ze nu hebben. De ruwe stukjes zijn er vanaf. Er wordt glansmiddel aan het eind van het proces toegevoegd zodat de mooie kleuren van de stenen goed naar voren komen. Een knuffelsteen is een klein kleurrijk cadeautje met een bijzondere betekenis!

Land: India
Importeur: Siddarth Imports              siddharthimports.nl