Bronzen beelden uit Burkina Faso

Vanuit een collectief van verschillende vakmanschappen worden producten gemaakt voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap, het antwoord in een samenleving waar weinig industriële ontwikkeling bestaat en waar een grote werkeloosheid heerst. Hier bevinden zich de leerbewerkers, de bronsgieters en de weefsters. Veelal zijn deze ambachten ontstaan vanuit traditie. Nu meestal van leermeester op leerling. Zo zijn bijvoorbeeld de bronsgieters veelal mannen die tot de Djermée stam horen. De leerbewerkers zijn veelal mensen van de Haussa stam. Kortom een sterke organisatie die met hun marketing de ambachtslieden stimuleert tot innovatie, kwaliteitsverbetering en hun onderlinge samenwerking. En die ook de Fairtrade principes met elkaar vorm geeft waarbij Tahoua Import hierin een stimulerende en motiverende rol heeft. Ook op het gebied van productontwikkeling komen we met steeds met nieuwe ideeën en ontstaat een mooi product alleen vanuit sterke samenwerking en vakmanschap!

Land: Burkina Faso
Importeur: Tahoua Import                 tahouaimport.nl 

Gerecyclede beelden

Deze beeldjes gemaakt van gerecycled metaal komen uit de werkplaats van Pascal Ouadraougou in Ouagadougou, Burkina Faso. In dit kleine bedrijf wordt oud materiaal zoals bougies en blik van sloopmotoren op creatieve wijze omgevormd tot een nieuw en vaak ludiek object. Veel van deze objecten beelden beroepen en hobby's uit. Zo'n beeldje is een origineel persoonlijk cadeau en maakt muzikanten en liefhebbers blij die trots zijn op hun beroep. De inkoop geschiedt rechtstreeks en is Fairtrade.

De miniatuur fietsjes die ook gemaakt zijn uit gerecycled materiaal, zijn ook te mooi om te laten staan. 

Iand: Burkina Faso
Importeur: Tahoua Import           tahouaimport.nl 
                          Gone Arty                     gonearty.nl

Houten beelden uit Indonesië en Bali

Met onze voorliefde voor handgemaakte producten, waarbij binding met de makers van deze producten voorop staat, is Sakura in 2005 gestart met Sakura Import. Zo begon het avontuur, samen op de scooter in Indonesië, op zoek naar mooie producten met een verhaal. Unieke creaties waar iemand zijn volle aandacht aan heeft gegeven. Ambachtelijke, natuurlijke producten die de ruimtes waarin we leven, binnen of buiten, verrijken en persoonlijker maken.

De ontmoetingen en samenwerkingen met de families die wij door de jaren heen hebben leren kennen zijn ons erg dierbaar. Gelijkwaardigheid, oprechte aandacht voor menswaardige omstandigheden en een goede, eerlijke prijs zijn voor ons niet meer dan normaal.

Land: Indonesië, Bali
Importeur : Sakura Import                      sakuraimport.nl
                          Madat Fair Treasures        madat.nl

Paper Art uit Indonesië

Heri Wibowo en vier vrienden maken allerlei woonaccessoires van oude tijdschriften en krantenpapier. Ze begonnen met muurspiegels en fotolijstjes, maar inmiddels is het assortiment uitgebreid met ‘paper-art’ vazen, schalen, tijdschriftbakken en wanddecoraties. Dit gebeurt in samenwerking met importeur Madat Fair Treasures. De ontwerpen worden samen met designer Max Louhenapessy gemaakt.  

Het bedrijfje van Heri – Wojogroup - bevindt zich vlakbij de stad Yogyakarta op het Indonesische eiland Java. Er wordt gewerkt in een ruime werkplaats onder goede omstandigheden. Heri wil met fair trade handel verder kunnen doorgroeien. Kwaliteit en duurzaamheid zijn daarbij erg belangrijk om succesvol te kunnen ondernemen.

Land: Indonesië
Importeur : Madat Fair Treasures                 madat.nl

Stenen beelden uit Zimbabwe

Pas een aantal decennia geleden werd in Zimbabwe ontdekt dat Serpentijnsteen prima basismateriaal is voor het maken van beelden. Met gevoel voor precisie en de juiste verhoudingen vormen de kunstenaars uit deze bijzondere steen diverse familiebeelden en beelden als Hippo het nijlpaard met zijn gladde volle lichaam. Dankzij de combinatie van de prachtige kleuren en patronen én creativiteit van de kunstenaar, is elk beeld uniek. Op diverse locaties in Zimbabwe ligt Serpentijnsteen dicht aan de oppervlakte. De steen wordt in brokstukken van verschillende grootte uitgehakt en de kunstenaars ontdoen de gewonnen stenen ter plekke van overtollige scherpe en onregelmatige randen. Een ton Serpentijnsteen bevat gemiddeld vijftig brokken voor beelden van ieder circa 30 cm. Per dag maakt een kunstenaar gemiddeld drie familiebeelden. Het zijn de vrouwen die daarna met maar liefst acht gradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad schuren. Dit schuren kost overigens net zoveel tijd als het creëren van een beeld. Vervolgens gaan de beelden terug naar de kunstenaar die ze verwarmt en met was behandelt. Hierdoor ontstaat de kenmerkende diepe, intense kleur. Niet alle kunstenaars wonen en werken in de directe omgeving van vindplaatsen van steen. Zij kopen steen van een steenhandelaar met risico op mindere kwaliteit en besluiten soms in kleine groepen voor bijvoorbeeld een week zelf af te reizen naar een vindplaats.

Land: Zimbabwe
Importeur : Amandla            amandla-fairtrade.nl
                         Gone Arty           gonearty.nl