Manden

Gone Arty is de handelsnaam van de Stichting Vhufuli Art. José Verweij-Hoogendijk richtte de stichting in 2000 op om kleinschalige producenten in Zimbabwe, Swaziland, Ghana, Madagaskar, Malawi en Zuid Afrika bestaanszekerheid en perspectief te bieden, door handel met Europa mogelijk te maken. Inmiddels is Gone Arty uitgegroeid tot een volwaardig groothandelsimporteur van kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Afrika waaronder vele soorten manden. Gone Arty is een sociale onderneming die handel combineert met projecten. Een deel van het rendement uit de handelsactiviteiten wordt geherinvesteerd in de producenten middels projecten. Deze hebben vooral betrekking op verbetering van de werk- en leefomstandigheden. Door te investeren in ateliers en werkplaatsen ter plaatse, wordt bovendien de hoge kwaliteit van de producten gewaarborgd. Ook wordt door training geïnvesteerd in de technische vaardigheden van jong talent.

Land: Zimbabwe, Swaziland, Ghana, Madagaskar, Malawi en Zuid Afrika
Importeur: Gone Arty             gonearty.nl

Woontextiel

Kiezen voor eerlijke, duurzame woontextiel betekent dat je modebewust kan zijn én je tegelijkertijd verzet tegen de onrechtvaardige verdeling van de welvaart in de mode-industrie. Maar liefst 100 miljoen huishoudens zijn direct betrokken bij katoenproductie, en wanneer je andere sectoren zoals katoentransport en opslag meerekent, loopt dat aantal op tot 300 miljoen mensen. Veel van die katoenproducenten krijgen te kampen met de gevolgen van klimaatverandering, lage prijzen voor katoenzaad, stevige concurrentie en slechte handelsvoorwaarden. Fairtrade katoen werd gelanceerd om de aandacht te vestigen op deze producenten, die vaak onzichtbaar, verwaarloosd en arm blijven aan het einde van een lange en complexe katoenketen. Door onder andere de Fairtrade premie en minimumprijs wil eerlijke handel een instrument bieden om deze onrechtvaardigheid aan te pakken. Naar aanleiding van de ramp in de Rana Plaza textielfabriek in Bangladesh op 24 april 2013 ontstonden verschillende initiatieven om dit te voorkomen. Transparantie waar het woontextiel vandaan komt blijkt daarbij belangrijk te zijn maar ook welke inspanningen gedaan worden om hun impact op het milieu te beperken. De beste manier om je steentje bij te dragen, is door zelf te kiezen voor textiel dat ethisch en ecologisch geproduceerd wordt.

Land: Nepal, Thailand, India, Ghana, Madagaskar
Importeur:   Gone Arty                            gonearty.nl
                           Sjaal met verhaal            sjaalmetverhaal.nl
                           Only natural                      onlynatural.nl

Vazen en Schalen

Het bedrijf Benya Art Craft van producent Adnan Isdianto bevindt zich in de regio Bantul op het Indonesische eiland Java. In 2005 is er een samenwerking ontstaan tussen Adnan en Wisnu fairtrade. In mei 2006 richtte een grote aardbeving in de regio Bantul grote schade aan. Ook het (startende) bedrijfje van Adnan werd hierdoor getroffen, de werkplaats werd volkomen vernield. Samen met de financiële ondersteuning van enkele Wereldwinkels heeft Wisnu al in augustus 2006 een nieuwe werkplaats voor Benya Art Craft kunnen bouwen. In 2019 heeft Madat Fair Treasures de langjarige succesvolle samenwerking van Wisnu met Benya kunnen overnemen.
Geïnspireerd door zijn kleurrijke omgeving maakt producent Adnan Isdianto bijzondere vazen en schalen van aardewerk. Alle designs worden handmatig geschilderd of met een air brush techniek bewerkt. Het aardewerk wordt gebakken bij een temperatuur van maximaal 850 graden. Hierdoor zijn de producten niet wintervast. Dit is in principe geen probleem omdat de producten voornamelijk voor woninginrichting bedoeld zijn. De gebruikte grondstof voor de producten is “tanah godean” roodbruine aarde uit de tweede aardlaag. De kleurrijke designs worden na het bakken geheel handmatig aangebracht. Alle vazen uit de collectie van Benya zijn waterproof geproduceerd waarbij enige condens uitslag aan de onderzijde van de vaas niet uitgesloten is.

Land: Indonesië, Java
Importeur: Madat Fair Treasures                    www.madat.nl               

Woonaccessoires

CHAKO is een sociale onderneming in Zanzibar, een eiland van Tanzania. Het staat bekend om de prachtige witte stranden, het heldere water en rijke geschiedenis. Echter, mede door de grote hoeveelheid toeristen die het eiland jaarlijks ziet, heerst er een groot afvalprobleem. CHAKO probeert een bijdrage te leveren aan de oplossing van het afvalprobleem en daarnaast de economische ongelijkheid op het eiland tegen te gaan, aangezien de halve bevolking onder de armoede grens leeft. Het bedrijf pakt deze problemen tegelijk aan door het afval te upcyclen tot lokaal geproduceerde, prachtige producten, gemaakt door de ambachtsmensen van Zanzibar. CHAKO producten zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Dit creëert niet alleen iets moois uit afval, het leert de lokale gemeenschap ook te recyclen. CHAKO moedigt leren aan door lokale ambachtelijke producenten te onderwijzen en te begeleiden om zonder enige beperking creatief en artistiek te zijn. CHAKO vergroot de economische kansen door lokale ambachtelijke producenten in staat te stellen hun assortiment uit te breiden, netwerken op te bouwen en contact met u op te nemen.

Vanaf 2021 hebben groepen van de TU Delft CHAKO geholpen op hun missie om zo duurzaam mogelijk te worden, door de eerste stappen te zetten tot het creëren van een zero-waste werkplaats.
Volg het proces maar op TikTok en Instagram, waar het te volgen is op @chakochicas.

Land: Zanzibar
Importeur: Chako Zanzibar          chakozanzibar.com