Kaarsen

Swazi Candles - Light from Africa
Een prachtige kaars die altijd bruikbaar blijft omdat het binnenste wegsmelt, maar de buitenzijde blijft intact zodat, als je er een waxinelichtje inzet, je nog steeds een 'light from Africa' hebt!
Ook het verhaal achter Swazi Candles is heel bijzonder. Directeur en oprichter Tony Marshak ontvluchtte het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Via Europa reisde hij naar Amerika waar hij een kunstenaar ontmoet die hem een bijzondere techniek leert waarmee unieke kaarsen gemaakt kunnen worden. Het verlangen naar Afrika bleef en Tony gaat naar Swaziland, waar geen apartheid is. In 1981, in de schuur van een melkveehouderij, start hij met twee compagnons het bedrijf Swazi Candles. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats mooie kaarsen, voorzien van prachtige patronen, met behulp van de bijzondere techniek die hij van de kunstenaar heeft geleerd: Millefiore, wat staat voor duizend bloemen. De techniek is afkomstig uit Venetië en werd oorspronkelijk gebruikt voor de versiering van glazen kralen die als betaalmiddel werden gebruikt. Nu dus voor kaarsen en dat slaat aan. Halverwege de jaren negentig groeit de werkplaats dan ook uit tot een ware industrie en wordt er wereldwijd geëxporteerd.
Ondertussen verdienen ruim 70 mensen een vast inkomen met het vervaardigen van ambachtelijke kaarsen. Om succesvol te blijven, staat productontwikkeling centraal bij Swazi Candles. Omdat paraffine – een olieproduct – steeds duurder wordt, worden de mogelijkheden van fairmade soja onderzocht.

Land: Zuid Afrika, Swaziland
Importeur: Gone Arty                         gonearty.nl
                        Twinning company     twinningcompany.nl

Waxinelichthouders

De waxinelichthouders van Kinta zijn gemaakt in de Filipijnen van capiz. Capiz is een platte, oesterachtige schelp, die in grote hoeveelheden voorkomt in de wateren rond de Filipijnse eilanden. De schelp is vrij rond en plat. In de Spaanse koloniale tijd werden ze door hun lichtdoorlatend karakter vooral gebruikt voor ramen in huizen. Precies die eigenschap maakt het een ideaal basismateriaal voor Kinta’s Capiz: een artistieke collectie van handgemaakte lampen, sfeerlichten en andere woonaccessoires. Voor het maken van de waxinelichthouders worden de gewassen schelpen in de gewenste vorm gesneden en eventueel gekleurd, waarbij het transparante karakter behouden blijft. Vervolgens worden de vormen aan elkaar verbonden door middel van soldering. Kinta werkt al jaren samen met verschillende capiz producenten op verschillende locaties (in Manila en Cebu). De waxinelichthouders zijn verkrijgbaar in vele kleuren in diverse formaten. Staat jouw favoriete kleur er niet bij in onze winkel, dan kunnen we deze vast voor je bestellen! Aanbevolen wordt om het capiz zo nodig – in het geval van gelamineerd capiz: kort – in een lauwwarm sopje af te wassen. Niet in de vaatwasser of magnetron doen. Voorkom krassen op het oppervlak door scherpe voorwerpen.

Land: Filipijnen
Importeur: Kinta kinta.nl

De vier seizoenen

In Nederland kennen we vier seizoenen; lente, zomer, herfst en winter. In de winter kan het ijskoud zijn, en in de zomer de laatste jaren juist bloedheet. Maar hoe komt het eigenlijk dat seizoenen bestaan? Als je een lijn zou trekken van de Noordpool naar de Zuidpool, dan zou deze lijn scheef staan en een hoek van 23,5 graden maken. Dat betekent dat in de loop van een jaar, de hoeveelheid zonlicht die op de aarde valt op elke plek anders is. Daarom hebben we seizoenen verdeeld over het jaar. Wereldwinkel Zevenbergen past haar (digitale) etalage ook steeds aan, dus kom vooral regelmatig kijken in de winkel en op deze website.

Land: De hele aardbol
Importeur: vele en steeds verschillend