Visie & Missie van de  Wereldwinkels

Geschiedenis

Op de UNCTAD conferentie in New Delhi, 1968, vroegen de derde wereldlanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markt. Ze kregen nul op rekest. De journalist Dirk Scherpenzeel riep na afloop op om ‘Derde Wereldwinkels’ te beginnen en Fair-trade producten te gaan verkopen. Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Er kwamen meer Wereldwinkels en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels werd opgericht waaronder uiteraard de Wereldwinkel Zevenbergen.

Wereldwinkel Zevenbergen

De Wereldwinkel Zevenbergen is op 29 augustus 1984 opgericht met als belangrijkste doel die sociale, politieke en economische herstructurering te bevorderen die nodig is om tot een rechtvaardiger wereldsamenleving te komen. En met dit doel voor ogen is er ook in deze tijd nog altijd behoefte aan de Wereldwinkel. Zo verkoopt de Wereldwinkel authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabriekjes. Allemaal mensen die, zoals iedereen, recht hebben op een woning, voedsel, scholing en medische zorg. Koop je een cadeau of product in de Wereldwinkel, dan draagt je zo bij aan de ontwikkeling van deze makers.

Fair-trade én Fair-made

Bij een Fair-made product wordt bij het maken en gebruik van dat product rekening gehouden met de mens, dier en het milieu. Zo mag dat product bijvoorbeeld niet gemaakt zijn met kinderarbeid, of getest worden op dieren maar ook geen micro-plastics bevatten die na gebruik dan weer vrijkomen. HappySoaps is wat ons betreft een voorbeeld van zo’n product. De Wereldwinkel was het eerste verkooppunt van HappySoaps in Zevenbergen! HappySoaps streeft er naar dat hun Fair-made producten geen grammetje plastic bevatten. Dus geen microplastics, zoals in zoveel andere shampoos en scrubs en ook niet in plastic verpakkingen. Verder is Happy Soaps Vegan, palmolie- en dierproefvrij ontwikkeld.

Toekomst

In het verleden zijn er genoeg voorbeelden te geven van makers en producenten die groot zijn geworden door de Wereldwinkels als verkooppunt te hanteren. Doppers (Fair-made), Max Havelaar producten die nu onder het Fairtrade keurmerk bekend zijn (Fair-trade) en ook Tony’s Chocolonely (Fair-made want vooral gericht op slaaf-vrije producten) zijn voorbeelden van wat nu heel grote bedrijven zijn geworden maar ooit heel blij waren met een verkooppunt bij de Wereldwinkel.

En wij zijn er van overtuigd dat dit nu ook kan gelden voor bijvoorbeeld HappySoaps, de sokken van LetsdoGood of Chako uit Zanzibar. De Wereldwinkel Zevenbergen verandert met de wereld mee maar houdt het doel van rechtvaardigheid steeds voor ogen. Iedereen is altijd welkom om als klant of als vrijwilliger daar aan mee te helpen. Doe je mee?