Visie & Missie van de  Wereldwinkels

Geschiedenis

Op de UNCTAD conferentie in New Delhi, 1968, vroegen de derde wereldlanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markt. Ze kregen nul op rekest. De journalist Dirk Scherpenzeel riep na afloop op om ‘Derde Wereldwinkels’ te beginnen en fairtrade producten te gaan verkopen. Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Er kwamen meer Wereldwinkels en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels werd opgericht waaronder Wereldwinkel Zevenbergen.

 

Wereldwinkel Zevenbergen

Wereldwinkel Zevenbergen is in februari 1983 al op kleine schaal met allerlei acties gestart maar op 29 augustus 1984 ingeschreven bij KvK met als belangrijkste doel die sociale, politieke en economische herstructurering te bevorderen die nodig is om tot een rechtvaardiger wereldsamenleving te komen. Met dit doel voor ogen is er ook in deze tijd nog altijd behoefte aan de Wereldwinkel met authentieke handgemaakte producten uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse zilversmeden, Nepalese keramisten, Balinese houtsnijders en Indiase tassenmakers. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken. Allemaal mensen zoals jij en ik, die recht hebben op een woning, voedsel, scholing en medische zorg. Koop je een cadeau of product in de Wereldwinkel, dan draag je zo bij aan de ontwikkeling van deze makers.

 

Fair-trade én Fair-made

Bij een Fairmade product wordt bij het maken en gebruik van dat product rekening gehouden met mens, dier en milieu. Zo mag dat product niet gemaakt zijn met kinderarbeid, of getest worden op dieren maar ook geen micro-plastics die na gebruik dan weer vrijkomen, bevatten. Bij bijvoorbeeld de producten van HappySoaps  wordt er naar gestreefd dat hun Fairmade producten geen grammetje plastic bevatten, ook niet in de verpakking. Verder is HappySoaps vegan, palmolie- en dierproefvrij en daarom zijn deze producten nu ook in Wereldwinkel Zevenbergen verkrijgbaar. 

 

Toekomst

In het verleden zijn er genoeg voorbeelden te geven van makers en producenten die groot zijn geworden door de Wereldwinkels als verkooppunt te hanteren: Doppers (Fairmade), Max Havelaar producten (Fairtrade) en ook Tony’s Chocolonely (Fairmade, vooral gericht op slaaf-vrije producten). En wij zijn er dan ook van overtuigd dat dit nu ook kan gelden voor bijvoorbeeld HappySoaps, de sokken van LetsdoGoods of Chako uit Zanzibar. Wereldwinkel Zevenbergen verandert met de wereld mee maar houdt het doel van rechtvaardigheid steeds voor ogen. Iedereen is altijd welkom als klant of als vrijwilliger om daar aan mee te helpen. Doe je mee?

Samen werken aan een eerlijke wereld, met gelijke kansen voor iedereen. Fairtrade maakt de wereld eerlijker. En daar hebben wij jou bij nodig! Koop Fairtrade producten en maak daarmee de wereld een beetje eerlijker en mooier!